Sterling Caviar produceras genom ett hållbart jordbruk av en art som härstammar ifrån norra Kalifornien som kallas Acipenser Transmontanus eller White Sturgeon. Caviarens kvalitet och smak placerar den här arten bland de mest uppskattade runt om i världen.

Vit störcaviar kännetecknas av bland annat dess djupa smak, rik på övertoner, och den jämförs ofta med den bästa Oscietra. Den tenderar att vara lite oljigare än andra caviar, men det är själva kvaliteten som ger den dess extraordinära smak och munkänsla. Det kan beskrivas som en slät Caviar, starkt nötig, med en mycket krämig finish. Sterling Caviar används idag av många kända kockar runtom i världen och har inga tillsatser.

 

White Sturgeon

Acipenser transmontanus

Acipenser Transmontanus eller White Sturgeon är en av de mest uppskattade arterna runt om i världen för smaken av sin Caviar. Det är en ren art, född på USAs västkust, och lever huvudsakligen i floderna Sacramento och Columbia. Stören odlas på gårdarna i 8 till 10 år för att få kaviar av bästa kvalitet. Sterling Caviar är världsledande inom hållbar produktion av caviar.

Det är viktigt att bidra till vården av arten utan att påverka vilda störpopulationer negativt, och att föda Acipenser Transmontanus i sin ursprungliga miljö gör Sterling Caviar stolta.

Ett hantverk

Hos Sterling är beredningen av caviar en konst med tradition. Vår produktion utförs med hjälp av hantverkskompetens, med subtila hemligheter överförda från generation till generation. Det är en metod som bevara fastheten, strukturen och integriteten hos vår caviaren.

När äggen har utvunnits från den kvinnliga stören, kyls de försiktigt, tvättas och siktas för hand för att garantera enastående kvalitet. Senare läggs tillräckligt med mycket fint salt för att hålla dem fräscha och få fram smaken på caviaren, Malossol-metoden. När caviaren blandats med salt läggs den i burkar där den mognar i tre månader vid låga temperaturer.

I enlighet med de striktaste renhetskraven läggs inga konserveringsmedel än salt till caviaren på Sterling. Användningen av andra konserveringsmedelskemikalier, främst Borax (E-285), gör det möjligt att förlänga produktens hållbarhet men gör smaken mer harsk och försämrar strukturen. Det är därför Sterling Caviar helt avvisar användningen av dessa konserveringsmedel och förbinder sig till en färsk, handproducerad produkt av oklanderlig kvalitet.

 

Historia

Vi måste gå tillbaka till 1979 för att hitta ursprunget till Sterling Caviar, när en professor vid University of California, David, Dr Serge Doroshov och hans forskarteam framgångsrikt avlade vit stör i fångenskap med hjälp av konstgjord insemination. Professor Doroshov och hans team valde Acipenser transmonatanus-arten för sin forskning eftersom den var nativ till Sacramento-floden, som ligger nära Davis, Kalifornien.

I mitten av det följande årtiondet och tack vare tillämpningen av kunskap som professor Doroshov förvärvade i fd Sovjetunionen och från hans forskning vid University of California, Davis, inrättades en vit störgård i Elverta, Kalifornien, på flodstränderna av Sacramento-floden. Detta var starten på Sterling Caviar LLC: s verksamhet och blev därmed den första tillverkaren av hållbart odlad kaviar i världen. Caviar från gården säljs för första gången 1993.

Historien om Sterling Caviar som institution i caviarindustrin har berättats i böcker som Caviar: A Global History by Nichola Fletcher, The Philosopher Fish by Richard Adams Carey and Caviar, The Strange History and Uncertain Future of the World’s Most Coveted Delicacy by Inga Saffron.

 

Hållbarhet

Sterling Caviar betraktas av The Monterrey Bay Aquarium Seafood Watch som “Bästa valet”.

Verksamheten ingår i koncernen Stolt Sea Farm, som verkar helt hållbart. Dess engagemang för miljön visas av de prestigefyllda priser som den har samlat runt om i världen, GlobalGAP, Friend of the Sea, ISO 14001 och Best Aquaculture Practices (BAP).

Alla arter av stör har utsatts för utrotning i flera år. Därför har de sedan 1998 skyddats av CITES (konventionen om internationell handel med hotade arter av vildflora och fauna) som reglerar och övervakar försäljningen av stör och härledda produkter, bland vilka caviarfunktioner. För närvarande förbjuder CITES helt försäljning av caviar från vild fisk så att endast caviar från fiskodlingar är en laglig och hållbar produkt.

Sterlings produktionsmodell har ingen inverkan på vilda störpopulationer eftersom deras produktionscykel är helt stängd. Jordbruket bedrivs i en kontrollerad miljö där de kan ha en noggrann övervakning av aspekter som kost, vattenkvalitet och andra faktorer med hjälp av hållbara metoder som inte påverkar miljön. I kontrollerad miljö av gårdar, med användning av rent brunnsvatten, matas stören en näringsrik balanserad diet för att säkerställa optimal tillväxt och välbefinnande. Sterling använder inga hormoner på något stadium av processen (inte för uppfödning av stören eller för skörd av ägg), och användningen av läkemedel regleras och övervakas strikt av US Food and Drug Administration (FDA).

Sterling Caviar Supreme

Vår mest generösa caviar presenterar en makalös kombination av smak, storlek och fasthet. I munnen överraskar det med en initial smidighet full av inslag av valnöt och mandel med en sammet, mycket krämig finish. Den har stora pärlor på 3-4 millimeter och strukturen är mycket fast. Färgen är huvudsakligen grön, på ett spektrum från bärnsten till mörkgrön. Malossol, vilket betyder “lättsaltad”, med ett saltinnehåll på mindre än 4 %.

Sterling Caviar Royal

Denna caviar har stora pärlor med en diameter på 3 millimeter eller mer. Dess konsistens i munnen är fast och konsekvent, och du kan känna explosionen av äggen mot gommen. Färgområdet passerar från antracit till svart med bleka glitter, och det kännetecknas av dess djupa och delikata nötiga smak, med antydningar av havet som överträffar alla förväntningar på smak av caviar. Malossol, vilket betyder “lättsaltad”, med ett saltinnehåll på mindre än 4 %.

 

Sterling Caviar Classic

Denna caviar kan beskrivas som en caviar med en slät och robust smak, med en lång närvaro i munnen och en krämig finish. Den präglas av en mycket fast konsistens och medelstora till små korn, mellan 2 och 2,9 millimeter. Färgområdet är mörkt och varierar från grått och onyx till helt svart. Malossol, vilket betyder “lättsaltad”, med ett saltinnehåll på mindre än 4 %.