Produkten är tillagd
Tropical storm

banner-quality-caviar-13

Kaviar hållbarhet

Välkommen till Caviarskolan

Caviar är en av världens dyraste delikatesser, men också en av de godaste. Då caviaren är väldigt ömtålig är det essentiellt att man äter det på rätt sätt – allt från val av sked, dryck samt tillbehör. Idag har ni möjlighet att få några enkla tips för hur man förgyller tillvaron och äter caviar på rätt sätt för att uppleva det svarta guldets verkliga charm.

Det man ska undvika

Caviar ska ALDRIG frysas. Själva charmen är att det är en färsk produkt som packas direkt från moderstören till er behållare, så caviar ska under inga omständigheter frysas då detta kommer att förstöra både smak och kvalité.

Metall skall undvikas till varje pris, då det påverkar smaken av er caviar. Vi rekommenderar pärlemorsked, – som du kan köpa här, silversked eller sked av djurhorn.

Tugga aldrig caviar! Caviar ska med hjälp av tungan röras runt i munnen tills äggen smälter – man kan även pressa äggen försiktigt mot gommen om det skulle behövas för att släppa lös den krämiga delikatessen från caviaren.

Det ni gärna får göra

Förvara er caviar i den kallaste delen av kylskåpet med en kylklamp ovanför och under caviaren. Sikta generellt på en temperatur på omkring -3 grader celsius, då detta anses vara den optimala temperaturen för caviar och kan hålla en caviarbehållare färsk i upp till 8 månader. På etiketten av en caviarbehållare ser man däremot ofta 2-4 månader hållbarhet, med anledning till att man tagit med i beräkningen att caviar vanligtvis förvaras i 4-7 grader och på så vis inte har samma hållbarhet som vid optimal temperatur.

Lägg caviaren på hudområdet mellan tummen och pekfingret när ni ska “shotta” caviaren, detta anses optimalt då huden drar åt sig oljan och aromerna. När läpparna rör huden får de med sig olja och arom från caviaren, då förhöjs smaken och skapar den bästa smakupplevelsen. Det är inte bara en trend, utan faktiskt finns både tanke och funktion bakom detta. Handen är även vår termometer och “säger till” när det är dags att äta caviaren. Caviar ska inte ätas kall, resultatet av kall caviar är bl.a. mindre smak, därför är det bäst att äta caviaren när man inte längre känner kyla på handen. När man bemästrat denna teknik och hittat den perfekta temperaturen så smälter nästan caviaren i munnen utan någon ansträngning från tungan — det är här man uppnår den ultimata smakupplevelsen denna vackra och smakrika delikatess har att erbjuda.

Tillbehör som silverlök är ett utmärkt val. Samtidigt vill man undvika smakdominanta komponenter som t.ex. rödlök. Vi rekommenderar att ni kollar in vår sida för recept och inspiration för en större inblick över vad som smakar bra tillsammans med er caviar.

Caviar är en unik produkt som utvecklas med tiden

Precis som med ostar och viner, kan även caviar utvecklas smakmässigt under rätt omständigheter. Vissa företag lagrar caviar i behållare för att caviaren ska utveckla smak. Caviar smakar väldigt lite när den är färsk, men utvecklar allt eftersom smak och karaktär.

När ni provar caviar för första gången är det viktigt att man provar den helt utan tillbehör, detta för att ni ska lära känna smak och doft. Vi rekommenderar att man provar samma caviar tre gånger och att man innan caviarprovningen neutraliserar munnen med vatten eller annan dryck för att få bort eventuella smaker i munnen. Första skeden är en smakchock för kroppen och hjärnan börjar arbeta i att söka smakregistret för att hitta associerade smaker. Första gången smakar mest, medan andra gången handlar om att hitta en baspunkt, smaken utvecklas och blir alltmer jämn. Tredje och sista gången vill vi påstå är den bästa, då era smaklökar nu hunnit uppfatta smaken vilket gör den mer jämn och långvarig – den smakar helt annorlunda än första gången.

Hur vet jag om caviaren är dålig?

Om ni vill försäkra er om att caviaren inte är dålig, ät direkt från handen och dra därefter fingret på området som caviaren legat. Är det klibbigt eller luktar fisk? Då kan caviaren vara dålig, det märker man även om den smakar surt – då ska ni reklamera behållaren.

quality-caviar-dryck-scaled

Vilken dryck passar bäst till caviar?

Vodka och champagne passar bäst till caviar, men vi har några rekommendationer vi gärna delar.

Vodkan ska vara en destillerad vodka som är väldigt ren i smaken. Här vill vi på Quality Caviar varmt rekommendera Belveder vodka, som vi av egen erfarenhet och många tester kommit fram till är en ren och välbalanserad dryck som passar till caviar.

Vad gäller champagne rekommenderar vi Moët & Chandon Grand Vintage, Dom Pérignon eller Krug. Dessa champagner har vi valt ut tillsammans med Sveriges främsta sommelier, parat med caviar och anser att alla tre är utmärkta val – något många världen över håller med om med tanke på dess popularitet.

Vad innehåller caviar egentligen?

Caviar är rik på essentiella aminosyror som är bra för oss, men också omättade fettsyror (som exempelvis EPA, DHA), mineralsalt, löslig vitamin A, B och D. Dessutom hittar vi i caviaren mikroelementen kalcium, koppar, magnesium, järn och selen.

Caviar kallas “det svarta guldet” och används inte bara i mat, men även i dyra skönhetsprodukter. Caviar innehåller mycket av det som är bra för huden – så som många typer av mikroelement, mineraler, proteiner, aminosyror och omorganiserar essentiella fettsyror som krävs av huden. Dessa näringsämnen fuktar huden så att den känns smidig, krämig och får ett lyster. Det sägs även att caviar är ett afrodisiakum, då det är rikt på aminosyran L-arginin som ökar blodtillförseln.

Vart kommer caviar ifrån?

All caviar i världen kommer från odlad stör, det är en väsentlig detalj då allt annat är olagligt. Dessutom är det väldigt viktigt att veta skillnaden på att köpa en oscietra caviar – även kallad rysk caviar, som odlats i italien – eller att köpa en rysk caviar. Namnet antyder att caviaren kommer från Ryssland, men så är inte fallet. Det finns 26 störarter runtom i världen, varav fem är de mer populära. Ursprunget på caviaren kan alltså variera beroende på vilken fram man köpt den ifrån. Vänd därför alltid på burken och kika under “Cities” och se landskoden där caviaren kommit ifrån, samt i vilket land det är paketerat då det händer att caviaren ibland paketeras i ett mellanhandsland.

Urval av partners