Steg 1
Vildfångade siklöjan trålas (Period: slutet av september till oktober).
Steg 2
Nätet dras in och siklöjan fylls i bingar (plastbehållare) ombord på trålaren.
Steg 3
Bingarna lastas på lastbil för avfärd mot fabriken, siklöjan måste beredas inom 24h för att få kallas Kalix löjrom och fångas av licensierade fiskare/trålare.
Steg 4
Siklöjan anländer till fabriken.
Steg 5
Siklöjan tvättas och läggs på ett band.
Steg 6
På bandet sorteras hanarna bort och annan fisk än siklöjan (biprodukter). Honorna är rundare vid magen då dessa har rom. En svår men viktig process där det krävs precision och kunskap för att inte ha svinn på honor. Detta är viktigt då fisket av Kalix löjrom är reglerat där endast X antal ton fisk får upptas varje år, ett beslut Hav och land tar varje år och påverkar priset och volymen.
Steg 7
Den sorterade löjrommen går till olika ”lag” som klämmer ut löjrommen från siklöjan.
Steg 8
Man fyller sedan en stor behållare med Kalix löjrommen, fyller den med vatten och rör om för att få bort alla dåliga romkorn som är sönder samt allt skräp i löjrommen. När man gjort detta ett par gånger och anser att löjrommen är fin så hänger man Kalix löjrommen på en sill för att torka. Slutligen saltas den innan den läggs upp på ett ljusbord för att med pincett plocka bort det sista skräpet i Kalix löjrommen innan man sedan packar det för hand i burkar.