FRI FRAKT FRÅN 499 KR*
BETALA MED KLARNA
HEMLEVERANS

Välkommen till Caviarskolan

Caviar är en av världens dyraste delikatesser, men också en av de godaste. Då caviar är väldigt känsligt är det extra viktigt att man äter det på rätt sätt – allt från val av sked, dryck samt tillbehör. Idag har du möjlighet att få några enkla tips för hur du förgyller tillvaron och äter caviar på rätt sätt för att uppleva det svarta guldets riktiga charm.

Det du ska undvika

Caviar ska ALDRIG frysas. Själva charmen är att det är en färsk produkt som packas direkt från moderstören till din burk, så caviar ska under inga omständigheter frysas då detta kan förstöra både smak och kvalitet.

Metall skall undvikas till varje pris, då det påverkar smaken av din caviar. Vi rekommenderar silversked, sked från djurhorn eller en pärlemorsked – som du kan köpa här.

Tugga aldrig caviar! Caviar ska med hjälp av tungan röras runt i munnen tills att äggen smälter – och man kan också pressa äggen försiktigt mot gommen om det skulle behövas för att släppa lös den krämiga delikatessen från caviaren.

Det du gärna får göra

Förvara din caviar i den kallaste delen av kylskåpet med en kylklamp ovanför och under caviaren. Sikta generellt på en temperatur på omkring -3 grader celsius, då detta anses vara den optimala temperaturen för caviar och kan hålla en caviarburk färsk i upp till 8 månader. På etiketten av en caviarburk ser man däremot ofta 2-4 månader hållbarhet, vilket är för att man tagit med i beräkningen att caviar vanligtvis förvaras i 4-7 grader och på så vis inte har samma hållbarhet som vid optimal temperatur.

Lägg caviaren på hudområdet mellan tummen och pekfingret när du ska “shotta” caviaren, då detta anses optimalt då huden drar åt sig oljan och aromerna. När löpparna rör huden och får med sig denna olja och aromer från caviaren, förhöjs smaken och skapar den bästa smakupplevelsen. Detta är inte bara en trend utan faktiskt finns både tanke och funktion bakom. Handen är även vår termometer och “säger till” när det är dags att äta caviaren. Caviar ska inte ätas kall då du då känner mindre smak, och därför är det bäst att äta caviaren när man inte längre känner kyla på handen. När man bemästrat denna teknik och hittat den perfekta temperaturen så smälter nästan caviaren i munnen utan någon ansträngning från tungan — och det är här man uppnår den ultimata smakupplevelsen.

Tillbehör som silverlök är ett utmärkt val. Samtidigt vill du undvika smakdominanta komponenter som t.ex. rödlök. Vi rekommenderar att du kollar in vår sida för recept och inspiration för en större inblick över vad som smakar bra tillsammans med din caviar.

Caviar är en unik produkt som utvecklas med tiden

Precis som med ostar och viner, kan även caviar utvecklas smakmässigt under rätt omständigheter. Vissa företag lagrar caviar i burkar för att caviaren ska utveckla smak. Caviar smakar väldigt lite när den är färsk, men utvecklar allt eftersom smak och karaktär. 

När du provar caviar för första gången är det viktigt att du provar den helt utan några tillbehör, och detta för att du ska lära känna smak och doft. Vi rekommenderar att man provar samma caviar tre gånger, och att man innan caviarprovningen sköljer munnen med vatten eller annan dryck för att få bort andra smaker i munnen. Första skeden är en smakchock för kroppen och hjärnan börjar arbeta och söka i smakregistret för att hitta associerade smaker. Första gången smakar mest, medan andra gången handlar om att hitta en baspunkt och smaken utvecklas och blir alltmer jämn. Tredje och sista gången vill vi påstå är den bästa, då din kropp nu hunnit uppfatta smaken vilket gör den mer jämn och långvarig – och smakar helt annorlunda än första gången.

Hur vet jag om caviaren är dålig?

Om du vill försäkra dig om att din caviar inte är dålig, ät direkt från handen och dra därefter fingret på områden där caviaren legat. Är det kletigt eller luktar det fisk? Då kan caviaren vara dålig, och det märker du även om den smakar surt och då ska du reklamera burken.

Vilken dryck passar bäst till caviar?

Vodka och champagne passar bäst till caviar, men vi har några rekommendationer vi gärna delar. 

Vodkan ska vara en destillerad vodka som är väldigt ren i smaken. Här vill vi på Quality Caviar varmt rekommendera Belveder vodka, som vi av egen erfarenhet och många tester kommit fram till är en väldigt ren och välbalanserad dryck som passar till caviar. 

Vad gäller champagne rekommenderar vi Moet & Chandon Grand Vintage, Dom Pérignon eller Krug. Dessa champagner har vi valt ut tillsammans med sveriges bästa sommelier parat med caviar och anser att alla tre är utmärkta val – något många världen över håller med om med tanke på dess popularitet.

Vad innehåller caviar egentligen?

Caviar är rikt på essentiella aminosyror som är bra för oss, men också omättade fettsyror (som exempelvis EPA, DHA), mineralsalt, löslig vitamin A, B och D. Dessutom hittar vi i caviaren mikroelementen kalcium, koppar, magnesium, järn och selen.

Caviar kallas “det svarta guldet” och används inte bara i mat, men också i dyra skönhetsprodukter. Detta för att caviar innehåller mycket av det som är bra för huden – så som många typer av mikroelement, mineraler, proteiner, aminosyror och omorganiserar essentiella fettsyror som krävs av huden. Dessa näringsämnen fuktar huden så att den känns smidig, krämig och får en yngre lyster. Det sägs att caviar även ökar sexlusten då det är rikt på aminosyran L-arginin som ökar blodtillförseln.

Vart kommer caviar ifrån?

All caviar i världen kommer från odlad stör, och det är en viktigt detalj då allt annat är olagligt. Dessutom är det väldigt viktigt att veta skillnaden på att köpa en oscietra caviar – även kallad rysk caviar som odlats i italien – eller att köpa en rysk caviar. Namnet antyder att caviaren kommer från Ryssland, men så är inte fallet. Det finns 26 störarter runtom i världen, varav fem är de mer populära. Ursprunget på caviaren kan alltså variera beroende på vilken fram man köpt den ifrån. Vänd därför alltid på burken och kika under “Cities” och leta på landskoden för där caviaren kommit ifrån, samt vilket land det är paketerat då det händer att caviaren ibland paketeras i ett mellanhandsland.